Mi is a gyomorsav?

Az ember gyomra funkciójából adódóan naponta 2-2,5 liter gyomorsavat termel, mely nem más, mint sósav. A gyomorsav maró hatásától a gyomorfalat az ún. mucin védi meg, így egészséges szervezet esetében a gyomorsav nem „marja ki” a gyomor falát.
A gyomorsav az emésztésben fontos, nélkülözhetetlen szerepet játszik, emellett a sósav fertőtlenítő és fehérjealvasztó hatású, illetve ez az anyag aktiválja a pepszint is. A gyomorsavnak az előbbieken túl felszívó működése is van, alkoholt, a víz egy részét és ásványi anyagokat szív fel a gyomorba kerülő táplálékból.

A gyomorsavtúltengésről

Tudja, hogy Magyarországon a lakosság jelentős része tartósan vagy átmenetileg szembesül különböző, az emésztéssel kapcsolatos problémákkal?
Ennek jelei lehetnek:
- gyomorégés,
- puffadás,
- teltség érzése,
- székrekedés, hasmenés
A fenti panaszokat gyakran egy egyszerű tény, a fokozott gyomorsavtermelés okozza. A kellemetlen tünetek negatívan befolyásolják a komfortérzetet, megnehezíthetik a napi megszokott életvitelt, és súlyosabb esetben betegségek kialakulásához vezethetnek.

A gyomorsavtúltengés okairól

- a jelenség hátterében számos tényező állhat:
- helytelen étkezési szokások,
- erős, fűszeres, csípős, vagy nehezen emészthető ételek gyakori fogyasztása,
- alkohol,
- citrusfélék fogyasztása
- dohányzás,
- koffein fogyasztása (kávé, fekete tea)
- életmód,
- stressz stb.

A savtúltengés megelőzéséről

- mit tegyünk, hogy elkerüljük a savtúltengés problémáját?
- Étkezzünk rendszeresen, többször és keveset.
- kerüljük az alkohol, kávé, nikotin, citrusfélék, savanyú italok, erősen fűszeres ételek fogyasztását.
- próbáljuk kiiktatni, vagy legalábbis csökkenteni a stresszt.
A nyugodt életmód, esetleg relaxációs technikák elsajátítása jelentősen csökkenti a problémák előfordulásának gyakoriságát!

A savtúltengés kezeléséről

- mi a teendő, ha mégis vannak panaszaink?
A fokozott gyomorsavtermelés következtében kialakult kellemetlen tüneteket többféle módon csökkenthetjük:
- bizonyos élelmiszerek fogyasztása szerkezetüknél, összetételüknél fogva segíti a gyomorsav lekötését (pl.: a kenyérfélék, a tésztafélék, a gabonafélék).
- Váltsunk fűszerszegény, de energia dús alapétrendre, mely bővelkedik vitaminokban.
A kiegyensúlyozott étrend kiegészítéseként alkalmazzon olyan készítményeket, melyek speciális összetételüknél fogva kötik meg a felesleges gyomorsavat. Az egyszerű és gyors megoldást kínáló készítmények többsége a gyomorsavval kölcsönhatásba lépve semlegesítheti azt, vagy annak egy jelentős részét.
 
Mivel a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás előfeltétele a bázikusan hatékony ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő mennyiségű bevitele, ezért ajánlott a kalcium és magnézium bizonyos vegyületeit tartalmazó készítmények alkalmazása. Ezek összetevői kölcsönhatásba lépnek a gyomor által termelt sósavval, azt közömbösítve csökkentik, vagy megszüntetik a kialakult tüneteket.
Jó tudni, hogy a savtúltengés során sokak által alkalmazott tejnek és a tejtermékeknek csekély a savközömbösítő hatásuk. Sőt, a tej a nagy fehérjetartalma révén fokozhatja is a gyomorsav elválasztását!
FIGYELEM!
Amennyiben tünetei egy hét után sem szűnnek, keresse fel háziorvosát, és kérje ki tanácsát, mivel az elhanyagolt vagy nem megfelelően kezelt gyomorsavtúltengés komolyabb betegségek kialakulásához vezethet!
A gyomorsavtúltengésről | Dr Stomi